Nova Audi fabrika

Audi AG otvorio novu fabriku za proizvodnju baterija visoke voltaže

Audi AG postavlja nove standarde kada je u pitanju proizvodnja i razvoj baterija visoke voltaže. Novi pogon je otvoren uoči godišnjeg sastanka AUDI AG, a nalazi se u blizini Ingolštata.
Novi centar će biti zadužen za razvoj, proizvodnju i saradnju sa drugim kompanijama sa ciljem da se unaprijedi postojeća tehnologija za proizvodnju baterija. Mihael Dik, Član upravnog odbroa za Razvoj, izjavio je: “Novo odjeljenje za proizvodnju baterija visokog napona je veliki korak za nas, kada je u pitanju razvoj elektro pogonjenih vozila. U ovom odjeljenju će se razvijati tehnologije budućnosti, koje će omogućiti kompaniji da nastavi sa liderskom pozicijom kada je u pitanju inovacija”.

U ovom postrojenju se za sada proizvode samo prototipovi baterijskih ćelija, ali je moguće pokrenuti i serijsku proizvodnju manjeg obima, ukoliko za time bude potrebe. Novo postrojenje se nalazi 2 km udaljeno od Audijevih proizvodnih pogona u Ingolštatu. Za potrebe ovog odjeljenja, Audi je zaposlio 100 novih inženjera elektrotehnike, koji će raditi isključivo na ovom projektu. Ključni partner kompanije je Panasonic, koji će biti zadužen za proizvodnju baterija.

Gradnja postrojenja, koje se prostire na 3.500 kvadratnih metara, je počela u aprilu 2011, a završena je u maju 2012. godine.

Kategorije: Nova tehnologija