Audi OLED tehnologija

AT130001

Audi OLED tehnologija

Audi je na sajmu CES 2013 predstavio ekran na stražnjem dijelu vozila. Iako je na CES sajmu Audi najveću pažnju privukao svojim robotskim sistemom vožnje, tj. parkiranjem bez vozača, takođe dosta pažnje izazvale su i njegove inovacije u rješenju osvjetljenja vozila OLED tehnologijom i laserskim osvjetljenjem.

Dizajnerski prototip sportskog vozila opremljen je novim sistemom unutrašnje i vanjske rasvjete koja je ujedno i inteligentna, pa tako na primjer LED rasvjeta može osvijetliti vozilo kada mu se vozač približava, pratiti ga dok hoda oko njega, osvjetljavajući kvaku kako bi lakše u mraku mogao ući u vozilo.

Pred toga Audi inženjeri su razvili i sistem pod nazivom Swarm, koji pomoću OLED i laserske rasvjete pretvara čitav zadnji kraj automobila u ekran, na kojem pametna rasvjeta sama reaguje na određena kretnja vozila.

Tako pri skretanju u desno, smjer treperenja svjetla se premješta na stranu u koju automobil skreće, a kada zakočite treperenje svjetala se rapidno ubrza prema naprijed. Pri ubrzavanju vozila njihova brzina kretanja takođe sve više ubrzava u drugom smjeru. Vozač koji se vozi iza Audija sa ovako opremljenim stražnjim krajem, može tačno znati šta radi vozač ispred njega, a kada se vozilu približi, vidjet će na cesti crvenu liniju koja ga upozorava da se vozi preblizu.

Ova rasvjeta također ima svoju ulogu u magli ili uslovima smanjene vidljivosti, npr. dok kiša pada. U kišnim uslovima laserska zraka pogađa kapljice u zraku i pretvara ih u vidljive, nakon čega se u zraku vide linije u obliku trokuta, što znači da će vozač iza vas imati osjećaj kao da gleda u crveni trokut upozorenja i stoga prilagoditi svoju brzinu kako ne bi došlo do sudara.

Kategorije: Nova tehnologija