Volvo zračni jastuci

Volvo i dalje vodeći u razvoju zračnih jastuka

Prvi Volvo automobil opremljen zračnim jastukom, napustio je proizvodnu liniju davne 1987. godine, a od tada je švedska kompanija napravila nekoliko važnih koraka, kada je u pitanju ovaj aspekt sigurnosti automobila. Volvo je prvi ugradio kako bočni zračni jastuk, integrisan u sjedište, tako i zračnu zavjesu, a 25. rođendan zračnog jastuka proslavljen je predstavljanjem inovativnog zračnog jastuka za pješake u potpuno novom Volvu V40.

„Ovo je prvi put da se tehnologija zračnog jastuka koristi u zaštiti ostalih učesnika u saobraćaju, u ovom slučaju pješaka, odnosno onih koji nisu u samom automobilu. Prednost moderne tehnologije zračnih jastuka, jeste da zauzima jako malo prostora, a zauzvrat nudi odličan nivo zaštite u skladu sa situacijom. Osim toga, može se lako kombinovati sa ostalim sigurnosnim sistemima, kako bi se pružio maksimalan nivo sigurnosti“ – kaže Lennart Johansson, stariji menadžer za enterijernu sigurnost pri Volvo Car korporaciji, koji je bio jedan od pionira sigurnosti tokom 80- tih godina prošlog stoljeća.


Standardna oprema

Zračni jastuk je već nekoliko godina dio standardne opreme u svim automobilima, ali u prvim danima ove tehnologija, mnogi su dovodili u pitanje njenu pouzdanost. Strahovanja su međutim bila opravdana. „Otvaranje samog zračnog jastuka nije bio problem, ali njegovo otvaranje u tačno određenom trenutku jeste. Nekada je dakle fokus bio na tačnosti otvaranja, dok moderni zračni jastuci imaju mogućnost prilagodljive aktivacije u skladu sa težinom udarca“ – napominje Johansson.

Korištenje moderne sofisticirane tehnologije radara i kamera, otvorilo je mogućnost aktiviranja sigurnosnih sistema i prije samog udesa.


Početak u 50-tim godinama prošlog stoljeća

Pogled u retrovizor, daje uvid da su se prve solucije zračnog jastuka pojavile početkom 50-tih godina prošlog stoljeća. Ipak, ta je tehnologija bila daleko od realnosti. Jedan patent iz 1955. godine na tragu je modernih zračnih jastuka, ali je za njegovu aktivaciju bio potreban vozač, koji je netom prije udesa imao mogućnost pritiskom na dugme aktivirati zračni jastuk. Prilično nepraktično. Dosta se govorilo i o korištenju pirotehničkog punjenja. Ipak, kontroverzni zakon u SAD-u iz 1984. godine ubrzao je razvoj ove tehnologije, obzirom da je predviđao da svi novi automobili u sljedeće tri godine moraju imati sigurnosne elemente, koji će funkcionisati neovisno od vozača.


U saradnji sa sigurnosnim pojasom

Zračni jastuk je brzo prepoznat kao najbolja solucija, a mnogi su predviđali da će on zapravo zamijeniti sigurnosni pojas sa tri tačke, također izum Volva još iz 1959. godine. Ipak, Volvo je uspješno dokazao da je za najbolje rezultate zračnog jastuka ipak potrebno i korištenje sigurnosnog pojasa.


Prvi u zaštiti od bočnog udarca


Početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, zračni jastuk je postao standardna oprema u Volvu 850. Ipak, 1994. godine Volvo je napravio korak dalje, predstavljanjem bočnog zračnog jastuka, integrisanog u naslon sjedišta, koji je kao takav štitio u slučaju bočnog udarca. Bio je to veliki korak naprijed i dio integralnog SIPS sigurnosnog sistema. Već tad, bilo je vrijeme za novu inovaciju – zračnu zavjesu.


Zračna zavjesa

Zračna zavjesa je dizajnirana da unaprijedi zaštitu glave putnika na prednjim i stražnjim sjedštima u slučaju bočnog udarca. Ova tehnologija štiti i u slučaju prevrtanja. Zračna zavjesa je predstavljena 1998. godine u Volvu S80 i od tada je dio standardne opreme svih Volvo modela, osim modela C70. Obzirom da je C70 kabriolet, odnosno ne posjeduje klasični tvrdi krov, zračne zavjese su kod ovog modela integrisane u vrata.


I dalje vitalna tehnologija

Tehnologija zračnih jastuka se u posljednjih 25 godina značajno promijenila, a Volvo je bio jedan od ključnih igrača u ovom procesu.

„Rad zračnih jastuka je značajno unaprijeđen. Današnja je tehnologija značajnije prilagođena jačini udarca. Nakon 25 godina usavršavanja, tehnologija zračnih jastuka je i dalje vitalan dio našeg cilja stvaranja najsigurnijih automobila na svijetu“ – zaključuje Johansson.

Kategorije: Nova tehnologija