BMW Active Tourer Concept

BMW Active Tourer Concept

BMW Active Tourer koncept u proizvodnju će kao Gran Turismo serije 1. BMW će u Parizpredstaviti studiju Active Tourer Concept koja bi trebala biti najava za dolazak prvog BMW-a sa pogonom na prednjim točkovoima i trocilindričnim benzinskim motorom.

Koncept Active Tourer zasnovan je na BMW UKL1 platformi koju će ovaj brend dijeliti sa novom generacijom MINI vozila. Ovaj monovolumen sa pet vrata dug je 4250 mm, širok 1834 mm i visok 1560 mm, dok je međuosovinski razmak 2670 mm. Sa ovakvim dimenzijama ovaj model obilovat će prostorom i luksuzom, što se uvijek očekuje od BMW-a.

Ova studija namijenjena je porodičnim ljudima, a vizuelno se neće mnogo promijeniti ulaskom u serijsku proizvodnju. najveće promjene u odnosu na konceptni model bit će u unutrašnjosti koja je trenutno suviše moderna. Sigurno je da na proizvodnoj izvedbi nećemo imati ovakav panoramski krov, kao ni preklopive stolove koji su integrisani u stražnju stranu prednjih sjedišta.

Ono po čemu će biti prepoznatljiva ova serija jeste benzinski 1.5-litreni trocilindrični turbo motor koji će svoju snagu prenositi na prednje točkove. Navedeni motor u konceptnom automobilu uparen je sa sinhronim elektromotorom koji pokreće stražnju osovinu. KOmbinovana snaga ova dva motora trebala bi biti veća od 190 KS što će Active Tourer Concept studiji omogućiti sprint do 100 km/h za manje od 8 sekundi i maksimalnu brzinu oko 200 km/h.

Prema navodima iz BMW-a ovaj trocilindrični turbo benzinac navodno će trošiti svega 2,5 l/100 km i u atmosferu ispušta tek 60 g CO2/km. Takođe se navodi da će se BMW Active Tourer moći kretati na struju oko 30 km.

O mogućem pokčetku proizvodnje nema potvrđenih informacija.

Kategorije: Noviteti