Mercedes Concept Style Coupé – Stil buntovnika

Mercedes Concept Style Coupé – Stil buntovnika

Puls nove generacije otkucava sve brže: Concept Style Coupé, koji će biti predstavljen na ovogodišnjem autosalonu Auto China u Pekingu od 23. aprila do 2. maja, predstavlja snažan Mercedes-Benzov iskorak prema avangardnom dizajnu ekskluzivnih sportskih kupea.

Kupe s četvero vrata pravi je buntovnik kada je u pitanju stil: nekonformistički, provokativan i muževan. Tehničke karakteristike uključuju upečatljiv dizajn prednjih svjetala s inovativnim pokazivačima pravca, novi četverocilindarski benzinski turbomotor sa 155 kW (211 KS), te 4MATIC pogon na svim točkovima.

Sportske proporcije koje oduzimaju dah, moćan i dinamičan dizajn, te tipična Mercedesova igra udubljenih i izbočenih površina, osigurali su ovom kupeu besprijekoran izgled. Među najupečatljivijim obilježjima je način na koji je poklopac motora s dvije izbočenje linije postavljen izravno na prednji kraj, kao i specifična dijamant rešetka hladnjaka, koja nastavlja dizajnerska rješenja predstavljena konceptom A-klase. Ovo konceptno vozilo lakirano je u Alubeam boju koja dodatno ističe njegove prepoznatljive linije. Inovativna prednja svjetla Mercedes-Benz Concept Style Coupéa stilom podsjećaju na uvijek oprezne i prodorne oči neke grabežljive životinje. Kada je vozilo u stanju mirovanja ova svjetla sjaje crvenom bojom. Još jedna upadljiva karakteristika odnosi se na pokazivače pravca: pojedinačne svjetlosne tačke pale se sukcesivno stvarajući poseban efekat.

Pri bočnom pogledu, strukturu vozilu daju tri istaknute linije: prednja ivica prelazi preko blatobrana prema stražnjem kraju u karakterističnoj padajućoj liniji. Druga, izraženija linija prostire se iznad stražnje osovine, dok se treća linija proteže od prednjeg prema stražnjem točku. Zajedno, ove linije bočnom profilu daju veću dubinu i dinamiku. Vanjski retrovizori su istaknuti, dizajnirani u

obliku valova, što omogućava sloboda koju dizajneri imaju pri radu na konceptnim automobilima.

Veliki panoramski krov stvara svijetlu i prozračnu unutrašnjost. Stakleni krov tečno prelazi u stražnje vjetrobransko staklo, od kojeg je odvojen metalnim dijelom čije konture podsjećaju na roll-bar šipke. Stražnja svjetla špicastih krajeva prelaze na bočni dio vozila, a njihova crvena boja metalnog sjaja naglašava avantgardan oblik kupea. Izduvni sistem s dvostrukim izduvnim cijevima daje dodatnu širinu stražnjem dijelu, te naglašava sportske performanse automobila.

Unutrašnjost Mercedes-Benza Concept Style Coupé otkriva zategnute, izražajne, gotovo skulpturalne površine. Prednja konzola je oblikovana da podsjeća na ispružena krila, s velikim panelom od karbonskih vlakana koji se proteže punom širinom i daje joj posebnu eleganciju i kupeovsku privlačnost.

Svijet mode poslužio je kao izvor inspiracije za kombinaciju svijetlosive i antracit boje u unutrašnjosti vozila. Svježi, sportski izgled dopunjuju neon zeleni obrubi i prošivi koji se, između ostalog, nalaze na instrument tabli, upravljaču, sjedištima i središnjim panelima na vratima.

Kombinacija finih materijala i visokokvalitetne izrade postavlja nove standarde kvalitete. Također, nije se škrtarilo ni pri upotrebi kože: instrument tabla presvučena bijelom nubuk kožom stvara zanimljiv kontrast sa Alcantarom® antracit boje kojom je presvučen njen gornji dio. Sportski upravljač presvučen je antilop kožom kako bi se osiguralo bolje prianjanje. Svi kromirani ukrasni elementi i prekidači izvedeni su u crnoj boji, kao kod vrhunskih sportskih kronograf satova limitiranih edicija. Površine oko HMI upravljačkog elementa ukrašene su aluminijumom crne boje.

Ventilacijski otvori za zrak na instrument tabli dizajnom podsjećaju na motore mlaznih aviona. Pozadinsko osvjetljenje mijenja boju zavisno o podešenoj temperaturi u unutrašnjosti vozila, baš kao i u konceptu A-klase.

Uz COMAND Online multimedijski sistem i različite Mercedes-Benz aplikacije posebno razvijene za upotrebu u vožnji, te uz mogućnost korištenja interneta kada vozilo stoji, putnici u Mercedes-Benzu Concept Style Coupé u svako doba zadržavaju svoj digitalni stil života.

Mercedes-Benz je čvrsto uvjeren kako budućnost leži u “cloud computingu”. Stoga softver za upotrebu COMAND Online sistema nije pohranjen u vozilu, već njime upravlja Daimler Vehicle Backend centar. Prednost ovog sistema je što se može ažurirati novim aplikacijama bez posjete ovlašenom servisu, već “over-the-air” (OTA), putem mobilne telefonske veze.

Sportska vozna dinamika u kombinaciji s uzornom efikasnošću karakterišu pogon Mercedes-Benza Concept Style Coupéa koji pokreće 2,0-litarska verzija benzinskog motora nove generacije sa 155 kW (211 KS), u kombinaciji s efikasnim 4MATIC pogonom na sve točkove i 7G DCT automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Kategorije: Noviteti