Volkswagen CrossBlue Concept

Volkswagen CrossBlue Concept 2013

Volkswagen CrossBlue Concept

Nakon taser fotografija Volkswagen je objavio detalje i zvanične fotografije novog konceptnog modela pod imenom CrossBlue. Ovaj automobil dizajniran je specijalno za SAD i Kanadu, a donosi preview dolazećeg modela koji će biti pozicioniran između Tiguan i Touareg modela.

Ovaj model je baziran na MQB platformi i dužine je 4986mm, širok 2014 mm i visok 1732 mm. CrossBlue Concept karakteriše raspored sedišta 2+2+2, ali Volkswagen navodi da će proizvodna izvedba biti ponuđena sa konfiguracijom sa sedam sjedišta koju će karakterisati klupa sa tri sjedišta u srednjem redu.

CrossBlue koristi hibridni pogonski agregat koji se sastoji od TDI motora koji razvija 190 KS i dva električna motora, jednog naprijed sa 54 KS jednog pozadi sa 114 KS. Konfiguracija uključuje električni sistem pogona na prednje točkove i DSG dual clutch automatske transmisije. Ovo zvuči poznato jer za pokretanje Cross Coupe Concepta koristi se ista opcija, s tim da je ovdje ostavljena mogućnost i za benzinski TSI motor sa 148 KS snage.

Kada je 9,8 kWh Li-Ion baterija u potpunosti napunjena, CrossBlue koncept može se kretati samo na električnu energiju u dužini od 22,5 km, dok je ukupni opseg kretanja vozila 1064 km. CrossBlue Concept ubrzava od 0 do 100km/h za 7,2 sekunde dok je maksimalna brzina 204km/h.

Kategorije: Noviteti