Test zimskih guma 2020: Koje su najbolje zimske gume na ADAC testu?

Test zimskih guma 2020: Koje su najbolje zimske gume na ADAC testu?

Snijeg, led, mokro ili suho i klizavo vrijeme: koje se gume mogu najbolje nositi sa različitim uslovima u zimskim uslovima?

Njemački auto klub ADAC testirao je trenutno dvije najzastupljenije veličine guma koje se nalaze na automobilima niže srednje klase i kompaktnim SUV-ovima.

U veličini 205/55 R16 testirano je 15 guma i veličini 235/55 R17 13 guma. Za testove guma kao testna vozila korišteni su Volkswagen Golf GTI i Ford Kuga.

Zauvećani prikaz klikni na sliku

Ukupni rezultat za veličinu 205/55 R16 H (do 210 km/h) u cjelini je pozitivan: od 15 testiranih modela, dvanaest guma svoj posao obavljaju dobro. Samo je jedan model dobio dovoljnu ocjenu, a dva modela su degradirana zbog lošeg prianjanja na mokrom.

U veličini 235/55 R17 V (do 240 km/h), od 13 testiranih modela samo je jedna guma pokazala vrlo uravnotežene performanse i stoga se može ocijeniti kao “dobra”. Preporučuje se jedanaest drugih modela, ali sve imaju svoje slabosti barem u jednom glavnom kriteriju. Zbog loših rezultata na suhim cestama, jedan model dobio je ocjenu dovoljno.

Za uvećani prikaz klikni na sliku

Kategorije: Gume, Testovi