Audi će u potpunosti odbaciti motore na fosilna goriva

Audi e-tron

Audi će u potpunosti odbaciti motore na fosilna goriva

Audi nastavlja svoj put elektrifikacije i do 2025. godine trebao bi u ponudi imati 20 modela na električni pogon.

Audi koji je član Volkswagen grupacije nastavlja krupnim koracima napredovati ka potpunoj elektrifikaciji, a u tom smislu do 2025. godine planira ponuditi 20 potpuno električnih modela. Razvoj motora na fosila goriva postaje sve skuplji i neisplativiji.

Već ranije je Volkswagen najavio da će 2025. godine obustaviti razvoj motora na fosilna goriva, te da će u nastavku, gdje bude moguće, koristiti samo postojeće motore koji budu mogli ispunit stroge norme o ispušnim plinovima.

Audi-e-tron-GT-RS

Audi kao premium brend u svojoj ponudi ima velike i snažne motore, zapremine 3.0, 4.0 i 6.0, a takvi motori uskoro će biti prošlost. Najveći krivac za to je nova regulativa o ispušnim normama Euro 7 koja na snagu stupa 2025. godine. Stroga Euro 7 norma koja deklariše nivo CO2 ispod 30 g/km, bit će posljednja norma pred uvođenje nulte emisije.

Izvršni direktor Audija, Markus Duesmann rekao je kako za Njemačku marku troškovi razvoja novih motora s unutrašnjim sagorijevanjem jednostavno premašuju prednosti koje oni nudi. Razvoju novih motora s unutarašnjim sagorijevanjem za buduće Euro 7 norme predstavlja veliki tehnički izazov i materijalni trošak. Najavljena Euro 7 norma postavlja ekstremna ograničenja u razvoju motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Audi nije naveo tačan datum obustave korištenja motora sa unutrašnjim sagorijevanjem ali se pretpostavlja da će to biti vezano za regulative o ispušnim plinovima.

Kategorije: Vijesti