Audi u potpunosti odbacuje MLB platformu?

Audi S5 Coupe 2017 - 01

Audi u potpunosti odbacuje MLB platformu?

Volkswagen je 2012. godine predstavio MQB platformu, a prvi model koji je stigao na njoj bio je Audi A3 hatchback. No, kada je riječ o limuzinama kao što je A4 i A5, Audi je ostao vjeran svojoj MLB platformi. To bi se uskoro moglo promjeniti jer bi Audi mogao buduće modele postaviti na VW MQB i Porsche MSB platformu. Ova mogućnost prvenstveno je zasnovana kao mjera štednje unutar Volkswagen grupacije. 

Njemački Der Spiegel piše kako bi se Audi mogao odreći svoje MLB platforme koju koristi za većinu modela, te preći na Porsche MSB platformu. MLB platforma je prepoznatljiva po svom konceptu koji nudi pogon na sva četiri točka i uzdužno postavljeni motor. No postoji i i druga mogućnost…

Druga mogućnost je da se modeli kao što su A4 i A5 (buduće generacije) prebace na koncept poprečno postavljenog motora te da dijele platformu sa Volkswagen Passatom. Ovo se može povezati i sa odlukom da će Audi samo svoje sportske S i RS izvedbe isporučivati sa Quattro pogonom, dok će klasične modele sa pogonom na sva četiri točka isporučivati sa Volkswagenovim 4Motion pogonom.

Po logici stvari, Audi bi tako mogao buduće A4 i A5 modele prebaciti na MQB platformu, dok bi A6 i veće modele prebacio na MSB Porsche platformu. U tom slučaju budući Audi R8 bio bi potpuno drugačiji model koji bi dijelio platformu sa modelom Porsche 911.

Kategorije: Vijesti