Hyundai i20 facelift

Hyundai i20 facelift – Jedno vozilo, mnogo emocija

U BiH zvanično počinje prodaja i20 F/L modela,  iako sa malim zakašnjenjem u odnosu na regiju. i20 je urbani gradski  automobil koji će zasigurno privući poglede, a za razliku od svog prethodnika dobio je skoro sasvim novi vanjski dizajn, ali i osvježenu  unutrašnjost. Novitet u smislu dizajna vanjskog izgleda jeste  heksagonalna maska i  koja prati izgled nešto ranije lansiranih modela, izgled prednjih svjetala, izmjenjen izgled prednjeg i zadnjeg branika, te zadnjih stop svjetala i haube.

Po pitanju dimenzija ovog vozila, novi i20 je porastao za 55 mm (3945 mm-3995 mm), a visina je smanjena za 20 mm (1510 mm-1490 mm), što doprinosi još većoj stabilnosti i upravljivosti ovog vozila. Motori su osnaženi pa tako 1.2 benzinski motor proizvodi 85 KS, za razliku od svog prethodnika sa 75 KS. Kada je u pitanju 1.4 dizelski motor isti je takođe poboljšan pa umjesto dosadašnjih 75 KS, dolazi sa 90 KS, ali tu je i još jedan novitet šestobrzinski manualni mjenjač (6 M/T). Prtljažni prostor ostao je isti sa 295 l (jedan od najvećih u klasi), što znači da je novi i20 zaista dobio na prostranosti i komforu, ako uzmemo u obzir gore navedene promjene njegovih dimenzija.  Facelift i20 nije samo dobio nove dimenzije, moderniji dizajn, osnažene motore,  unaprijeđen je i sa sigurnosnim sistemima pa tako isti dolazi u standardu sa elekroničkim programom stabilnosti vozila ESP-om i VSM-om (vehicle stability management).  Proizvođači su se takođe poigrali sa paletom boja samog vozila, pa je ovaj »veliki mališan« dobio još nekoliko novih boja vozila.

Ono što je ipak većini pored izgleda, opreme, prostranosti, možda i najvažnije jeste potrošnja, iako je i prethodni model bio jedan od najekonomičnijih u klasi, ovaj model unaprijeđen je u ovom segmentu, te tako  prosječna komb. potrošnja u zavisnosti od motora kreće se od 3,4 – 4,7 l/100 km.

Sigurno je da će i20 Facelif sa svojim novim izgledom i performansama pronaći svoje ljubitelje u širokoj ciljnoj skupini bilo da se radi o omladini, mladim bračnim parovima sa ili bez djecom…., te isto tako zadovoljiti i opravdati svoju ulogu multipraktičnog urbanog gradskog automobila. Početna cijena novog i20 je 21.995 KM za osnovni paket opreme, a Hyundai je uvođenjem ovog modela pripremio iznenađenje za sve kupce pa i20 sa 1.2 DOHC benzinskim motorom i  najvećim paketom opreme (iKiss) će se pojaviti  kao limitirano izdanje po cijeni od 21.950,00 KM sa PDV-om i dodatno gratis metalik bojom. Prodaja limitiranog izdanja trajati će do 31.12.2012.

Kategorije: Vijesti