Kia Green Light

Kia Green Light

Korporacija Kia Motors je ovaj mjesec s projektom Green Light raširila svoje aktivnosti na području korporativne društvene odgovornosti. Radi se o programu društvene mobilnosti čiji cilj je poboljšanje dostupa deprivilegovane omladine na kriznim područjima do zdravstvenih i obrazovnih usluga.

Zvanična primopredaja ključeva vozila i sredstava nedavno je održana na gradilištu buduće srednje škole Maendeleo u tanzanijskoj prijestolnici Dar es Salaam, u istočnoj Africi. Korporacija Kia Motors i južnokorejska nacionalna TV i radijska mreža SBS zajedno su donirali sredstva za gradnju škole, koja će služiti i kao sjedište ovog projekta. Kia će ove godine ovom projektu ukupno namijeniti čak 13 miliona američkih dolara.

Green Light Project na najbolji način utjelovljuje Kijine vrijednosti s područja korporativne društvene odgovornosti kao što su mobilnost i izazovi, koji su prošle godine predstavljeni kao osnovni principi i koji će pomoći kod prebrođivanja društvenih, ekonomskih, transportnih i zdravstvenih problema na kriznim žarištima i deprivilegovanim pojedincima dati novu nadu.

Izgradnja škole gdje će biti smješten i centar Green Light biće završena već u oktobru. Škola će imati 4 učionice, 2 laboratorija i biblioteku. Osim toga objekat će služiti i kao višenamjenski prostor za Green Lightove aktivnosti, dopunsku nastavu, skladište i dispečarski centar za 4 Kijina kamiona.

Centar Maendeleo počinje s radom početkom iduće godine, a cilj je da centar u sljedećih pet godina krene s nezavisnim djelovanjem pod okriljem lokalne zajednice.

Kijini kamioni će nuditi siguran prevoz lokalnom stanovništvu, koje je odsječeno od zdravstvenih i obrazovnih usluga, a srednja škola Maendeleo i susjedni centar Green Light pomagaće ljudima da se lakše suočavaju s životnim izazovima i omoguće im bolji život.

Pored Kije, nevladine organizacije Good Neighbors i medijske mreže SBS projekt podržava i 70 volontera grupe „Kia’s Happy Move Global Young Volunteers“, najveće korejske privatne volonterske grupe, koji će pomagati kod brojnih aktivnosti kao što su izgradnja škole i autobusnih stajališta, poučavanje u školi isl.

Kia namjerava projekt Green Light raširiti i na druge države i regije, jer uskoro slijedi projekt u jugoistočnoj afričkoj državi Mali. Ovaj program će obavljati u saradnji s projektom Food for the Hungry International – Korea (KFHI), globalnom neprofitnom organizacijom, koja se fokusira na područja spriječavanja gladi, razvoja izvora vode, osnovne zdravstvene njege i povećavanja prihoda najsiromašnijih slojeva.

Kategorije: Vijesti