Kia velika pobjednica studije J.D. Power o pouzdanosti vozila u Njemačkoj

Kia velika pobjednica studije J.D. Power o pouzdanosti vozila u Njemačkoj

Kia među Nijemcima  najviše plasirana od svih 24 brendova.

Kia Motors je pokupila još jednu nagradu za kvalitet i pouzdanost, i to u studiji ugledne institucije J.D. Power o pouzdanosti vozila za 2017. godinu (VDS – Vehicle Dependability Study), koju su izveli među njemačkim kupcima, gdje je zauzela 1. mjesto.

Kia Sportage drugu godinu zaredom najpouzdaniji u svojoj klasi

Sportage, evropski prodajni hit, već drugu godinu zaredom je uvjerio njemačke kupce i pobjedom u kategoriji ‘kompaktni sportski terenac’ pomeo svu konkurenciju.

14.000 vlasnika vozila u Njemačkoj ocijenilo 71 model

Studija je ove godine obuhvatila oko 14.000 vlasnika vozila u Njemačkoj, koji su ocijenjivali pouzdanost 71 modela 24 proizvođača automobila.

U ovogodišnjoj studiji institucije J.D. Power o pouzdanosti vozila, koja bilježi kvalitet vozila i broj problema na 100 vozila (100 PP), sa svojim niskim brojem problema odskakao je Kia Sportage 3. generacije. Kijin evropski bestseler je zabljesnuo ne samo u svojoj klasi, već među svim modelima i sa samo 77 problema na 100 vozila (PP77) osvojio je ukupno 2. mjesto u konkurenciji 71 modela svih proizvođača, koji se prodaju u Njemačkoj.

Sportage – Kijin najprodavaniji model u Evropi – imao je čak 7 bodova prednosti u odnosu na najbližeg konkurenta u svojoj kategoriji  kompaktnih sportskih terenaca.

Prošle godine se ovaj model Kije iskazao na testu izdržljivosti (100.000 km) čuvenih njemačkih magazina Auto Bild i Auto Motor und Sport. Sportage je testove položio bez ikakvog kvara i zabilježio najbolji rezultat bilo kojeg testnog vozila do tada.

Studija o pouzdanosti vozila VDS 2017 je Kiju krunisala kao ‘najbolji automobilski brend’, s najmanje zabilježenih problema od svih brendova. Kia je među 24 ocijenjene brenda jedina, koja je imala manje od 100 bodova i značajno ispod prosjeka koji iznosi 151 bod.

Steffen Cost, izvršni direktor Kia Motors Deutschland, rekao je: “Ovo dostignuće je nešto na što mora biti ponosna čitava Kijina ekipa, jer izvanredan rezultat ne temelji na ocjeni malobrojnog žirija, već predstavlja mišljenje hiljada stručnjaka, koji svoja vozila poznaju jako dobro. Kia je poznata po svojoj 7-godišnjoj fabričkoj garanciji, koju smo prilikom lansiranja cee'da predstavili prije 10 godina, a imaju je svi naši modeli od 2010. godine. Rezultati studije o pouzdanosti vozila još jednom dokazuju da sasvim opravdano našim strankama obećavamo vrhunski kvalitet.”

Kia najbolja i u studiji J.D. Power o početnom kvalitetu vozila u SAD

Kia je nedavno pobijedila u studiji J.D. Power o početnom kvalitetu za 2017. godinu, koju su izvodili u SAD, a objavljena je krajem juna. To je takođe druga pobjeda zaredom. Kia je osvojila 1. mjesto u 5 od 26 kategorija obuhvaćenih u studiji, što je najviše od svih proizvođača. Soul (treća pobjeda u nizu), Niro i Sorento te modeli Forte i Cadenza – potonji se ne prodaju u Evropi – pobjednici su u svojim kategorijama. Sportage i Optima su bili drugoplasirani u svojim kategorijama, dok je velika luksuzna limuzina Cadenza dobila najvišu ocjenu od 243 modela, koje je ocijenjivalo više od 77.000 vlasnika vozila.

Studija J.D. Power VDS 2017 o pouzdanosti vozila u Njemačkoj

Međunarodna ugledna kompanija J.D. Power, koja je nastala 1968. godine u ZDA, od 2002. godine obavlja studiju za njemačko tržište. U ovogodišnjoj online anketi o pouzdanosti vozila je učestovalo više od 14.000 vozača, koji su iznijeli detaljne ocjene o svom vlasničkom iskustvu s vozilom koje voze duže od 2 godine. Studija je obuhvatila samo modele koji su dobili barem 75 ocjena. Rezultati su podijeljeni po kategorijama kvallitet /pouzdanost, privlačnost i troškovi održavanja i temelje na broju problema. Od 2008. rezultate studije detaljnije objavljuje njemački magazin AUTO TEST.

Kategorije: Vijesti