Nissan Micra 30th Anniversary

Micra 30th Anniversary

Nissan Micra 30th Anniversary

Izrađena na temelju osnovne izvedbe Visia, Micra 30 u serijskoj opremi ima atraktivne 15-inčne felge, krovni spojler je posuđen od najbolje izvedbe DIG-S, dok su ručice vrata i retrovizori u boji karoserije također dio serijske opreme.

Nastavljajući se na uspjeh vrlo popularne posebne izvedbe Micra ELLE, predstavljene na Pariškom autosalonu 2012. godine, Micru 30 prepoznat ćemo i po decentnim značkama na blatobranima i zadnjim vratima, te instrument tabli.

Standardna obilježja obuhvataju još i ručni klima uređaj, električni servoupravljač koji reaguje u skladu sa brzinom vožnje, električne prednje prozore i sveobuhvatnu sigurnosnu opremu, uključujući ESP, zračne jastuke za vozača i suvozača te bočne zračne jastuke i zavjese.

“Mnoge žene strahuju od 30. rođendana, ali Micra taj jubilej ponosno proslavlja. Zapravo, moderna elegancija Micre 30 čini je idealnim partnerom današnjih oštroumnih i profinjenih gradskih žena”, izjavila je Geraldine Ingham, upraviteljica marketinga Nissana u Evropi.

Micru 30 pokreće provjereni 1.2-litarski atmosferski trocilindarski benzinac sa 80 KS, dovoljno niske emisije da zasluži Nissanovu značku „Pure Drive“ koju dobijaju samo najčistiji automobili Nissanove proizvodne palete. Kao opcija se nudi CVT (bezstepeni) mjenjač.

6 miliona u 30 godina

Micra – na nekim tržištima poznata kao Nissan March – u Evropi je predstavljena 1983. godine, a od tada je širom svijeta proizvedeno više od šest miliona primjeraka ovog vozila. U proteklih trideset godina, Micra je postavila standarde segmenta gradskih vozila, a 1993. postala je prvi japanski automobil koji je pobijedio na izboru za evropski automobil godine.

Prva generacija (s internom oznakom K10) u Japanu se pojavila krajem 1982. godine, a u Evropu je stigla početkom 1983. godine. Godine 1992. zamijenila ju je Micra druge generacije, pobjednica evropskog izbora s oznakom K11. Poput prethodnice, K11 se zadržala u prodaji puno desetljeće, a 2002. zamijenila ju je Micra treće generacije s oznakom K12, koja se proizvodila sa tri i pet vrata, odnosno u izvedbi Micra C+C kao kupe/kabriolet sa sklopivim metalnim krovom.

Aktuelna, četvrta generacija s oznakom K13 uvedena je 2010. kao pravo globalno vozilo i prodaje se u 56 zemalja širom svijeta.

Više fotografija i pojedinosti na http://www.newsroom.nissan-europe.com/

Kategorije: Vijesti