Škoda Karoq osvojio 5 zvjezdica na EuroNCAP testu

Škoda Karoq osvojio 5 zvjezdica na EuroNCAP testu

Nezavisni evropski program za procjenu sigurnosti novih automobila (Euro NCAP) testirao je novi Škoda Karoq.

Kompaktni SUV najnoviji je model češkog proizvođača automobila koji je dobio pet zvjezdica, čime je Karoq jedan od najsigurnijih kompaktnih SUV vozila na cesti danas.

“Oduševljeni smo što je novi Škoda Karoq također prošao testove Euro NCAP-a sa letećim bojama”, rekao je Škodin član Odbora za tehnički razvoj Christian Strube. “Konstantno radimo na optimizaciji pasivne i aktivne sigurnosti naših modela i razvoju zaštite putnika i pješaka, kao i sistema pomoći. U Karoq-u su instalirani brojni sistemi za pomoć vozaču koji su inače bili dostupni samo u višim automobilskim segmentima”, kaže Strube.

Euro NCAP je nagradio zaštitu odraslih putnika sa odličnim 93%. Pored toga, Euro NCAP je istakao zaštitu grlića kičme u udarima u zadnji kraj automobila.

Kompaktni SUV ima sistem za hitno kočenje koji je radio pouzdano na malim brzinama i sprječava skoro sve sudare. Škodin kompaktni SUV ima odlučnu zaštitu pješaka pri čemu je Euro NCAP dodijelio najveću ocjenu za zaštitit nogu pješaka u slučaju udara.

Nakon Škode Kodiaq, Škoda Karoq drugo je vozilo koje je dobilo ocjenu od pet zvezdica u 2017. godini. Škoda je trenutno jedan od rijetkih proizvođača automobila čiji su svi ovogodišnji modeli dobili pet zvjezdica na Euro NCAP testu sigurnosti.

Kategorije: Vijesti