McLaren će iduće sezone isporučivati dijelove za Sauber

Formula 1

McLaren će iduće sezone isporučivati dijelove za Sauber

Nakon što je zvanično potvrđena saradnja Saubera i Honde, stiže još jedna vijest o novoj saradnji švicarskog tima.

Sauber u sezoni 2018. pokretat će Hondina pogonska jedinica, ali dobit će i McLarenove mjenjače te hidrauliku. Koliko će novi tehnički paket unaprijediti performanse švicarskog tima, ostaje da se vidi u sezoni 2018. McLaren se već treću godinu muči sa Hondinom pogonskom jedinicom, pa su se mnogi pitali zašto Sauber želi slabu i nepouzdanu pogonsku jedinicu. Odgovor je jasan, Sauber će profitirati nižom cijenom i dobivanjem najnovijih specifikacija pogonske jedinice.

Ove godine Sauber koristi Ferrarijevu pogonsku jedinicu sa kraja sezone 2016. za koju tokom sezone neće dobiti nikakva poboljšanja. Pored toga, ekipa Saubera još od 2007. nema pogon za proizvodnju mjenjača jer je BMW preuzeo tim 2006. i odlučio samostalno izrađivati svoje mjenjače. Nakon što je BMW ponovo postao Sauber, švicarski tim je prisiljen kupovati mjenjače od svojih dobavljača motora.

Po istom receptu od iduće sezone nakon što Sauber pređe na Hondinu pogonsku jedinicu morati kupovati novi mjenjač koji u ovom slučaju razvija McLaren. Pored mjenjača Sauber će koristiti i McLarenovu hidrauliku.

McLaren je svoje mjenjače već isporučivao drugom timu. U periodu kada su bili partner sa Mercedesom, svoje mjenjače isporučivali su timu Force Indije. Još uvijek nije poznato hoće li Sauber koristiti iste mjenjače kao i McLaren ili će, po uzoru na model Mercedesa i Force Indije, koristiti godinu dana stare mjenjače.

Kategorije: Formula 1