Audi LED eko-inovacija

EU potvrđuje Audi LED-tehniku kao eko-inovaciju

Audi LED 2013

LED glavna svjetla Audija dokazano snižavaju potrošnju. Zbog toga je Evropska komisija sad certificirala  ovu tehnologiju. Svjetlosni sistemi utiču znatno na potrošnju  nekog automobila: Apsorbovana snaga za konvencionalne halogene jedinice je više od 135 W.  U poređenju s tim LED glavna svjetla  Audija nude znatno veću efikasnost, sa potrošnjom od oko 80 W.

Sa testovima na ispitnom uređaju  EU-komisija je omogućila da se odredi ušteda goriva LED glavnih svjetala Audija, i to za glavno svjetlo, dugo svjetlo i svjetlo za osvjetljavanje registarske oznake. Od deset  NEFZ-ciklusa, koje je apsolivaro Audi A6, proizašlo je smanjenje CO2 više od jednog grama po km. Time EU-komisija klasificira  LED glavna svjetla službeno kao inovativnu tehnologiju za smanjenje CO2-emisija. Audi je prvi proizvođač, koji dobija ovaj certifikat.

Već 2004. godine LED-dnevno svjetlo za vožnju imalo je svoj debi u  Audi A8 W12. 2008. godine slijedio je sportski automobil  R8 kao prvi auto u svijetu  sa punim LED glavnim svjetlima. Danas je Highend-svjetlo isporučivo u pet serija i to u R8, A8, A6, A7 Sportback i A3.

Ovisno o modelu Audi sasvim različito koncipira LED glavna svjetla. Kod A8 se po jedinici koristi 76 svjetlosnih dioda. Kod Audi A3 u svakom glavnom svjetlu radi 19 LED za glavno i dugo svjetlo, dopunjene sa modulom za svjetlo za svako vrijeme i svjetlom za skretanje kao i svjetlosnim provodnikom za dnevno svjetlo, pozicijsko svjetlo i pokazivaće smjerova. Pored svoje efikasnosti  LED glavna svjetla nude prednosti kod sigurnosti i komfora . Sa oko  5.500 Kelvina temperature boje, njihovo svjetlo je slično dnevnom svjetlu , te se zbog toga od njega oči jedva umaraju. Svijetleće diode se ne trebaju održavati i projektovane su za vijek trajanja automobila.

Kategorije: Automobili