Predstavljen novi Jeep Renegade

Jeep_6

Predstavljen novi Jeep Renegade

Na sajmu automobila u Ženevi, Jeep je predstavio svoj novi model, namijenjen globalnom tržištu, a koji pripada segmentu malih SUV vozila. Jeep Renegade kombinira bogato naslijeđe koje je ovaj brend stekao, sa svježim i novim styling-om primjerenom mladim i dinamičnim korisnicima.

Uz to, Jeep Renegade predstavlja kombinaciju proisteklu iz činjenice da se Jeep sada nalazi pod ‘kapom’ FIAT-a, te da je nastao spajanjem najuspješnijih elemenata sa ‘ove i one strane bare’. Drugačije rečeno, ovaj mali SUV je predodređen da ponudi najbolja off i on road svojstva u klasi, elegantan i robusan izgled istovremeno, ta da se kroz brojne varijante približi svakom tržištu i svakom korisniku.

Jeep_5

Tehnički gledano, Jeep Renegade postavljen je na modularnu platformu, što već u startu osigurava pouzdanost, jednostavnost, trjanost, kvalitet, ali i niže troškove razvoja i proizvodnje. Također, tu je ‘small-wide 4×4 architecture’ koja garantuje jednu od uvodnih premisa, a to su najbolja vozna svojstva u klasi. Sistem vješanja je neovisan, omogućuje vertikalni hod točkova od čak 205 mm, te rastojanje od tla, od čak 220 mm.

Jeep_3

Globalni pristup vidljiv je i u ponudi pogonskih agregata i sklopova, dostupnih za različita tržišta. Izbor će biti zaista bogat, jer su u ponudi benzinski ili dizel motori zapremina od 1.4 do 2.4 litra, sa snagama od 110 do 184 KS, pogonima 4×2 i 4×4, mjenjačima sa 5, 6 ili čak 9 stepeni prijenosa (prvi u segmentu), a među mnogobrojnim opcijama prijenosa, nalaze se i Jeep Active Drive Low, koji uključuje prenosni odnos 20:1 (crawl ratio) i Jeep Selec-Terrain sistem. Također, ne treba zaboraviti da će lista ponuda sigurnosnih i pomoćnih (serijskih ili u različitim opcijama) obuhvatiti čak 70 sistema.

2015 Jeep Renegade Trailhawk and Latitude Models

Dizajn je potpuno nov, ali nepogrešivo prepoznatljiv. Vertikalne prečke (njih 7), velika bistra svjetla sprijeda i stražnja svjetla sa ‘X’ segmentom, te opcioni krovni otvor, vezuju novi Renegade (2015) sa izvornim modelom Willys MB Jeep iz 1941. godine.

Jeep_4

Za razliku od pomentog izvornog modela, čija oprema je bila više nego spartanska, a vozač i putnici su sjedili na drvenim klupama, Renegade nudi savremenu i bogato opremljenu unutrašnjost, te udobna sjedišta i prtljažnik osnovne zapremine od 525 l, koja se po potrebi može povećati na korisnih 1.440 l.

Jeep_1

U zavisnosti od tržišta (modeli za regije: Evropa, Afrika, Azija-Pacifik, Srednji Istok, Australija, Amerika i Latinska Amerika) razlikovaće se ponuda pogonskih agregata i sklopova, opcija unutrašnjosti i infotainment sistema.

Također, razlikovaće se (po pogonu, visini i opcijama opreme) tri glavna modela i to sa pogonom 4×2, 4×4 i Trailhawk 4×4, što će određivati različite mogućnosti, ali i ostaviti značajan trag na krajnju cijenu.

Kategorije: Automobili