Estremin Fulminea hiper automobil s 2.040 KS!

Estrema Fulminea

Estremin Fulminea hiper automobil s 2.040 KS!

Automobili Estrema predstavio je novi novi električnog hiper automobila Fulminea kojeg pokreće nevjerovatnih 2040 KS!

Nova Estrema Fulminea ima nevjerovatnu kombinovanu snagu od 2.040 KS koju dobiva iz četiri elektromotora. Ovaj model od drugih električnih automobila izvaja tehnologija baterija. Iz Automobili Estrema kažu da je Fulmineu opremljen “hibridnom” baterijom koja se sastoji i od ultra-kondenzatora i od SSD ćelija.

Obje tehnologije baterija smatraju se najmodernijima, pa recimo tako kondenzatori se pojavljuju u Lamborghinijevom Sianu, ali još nismo vidjeli cestovno električno vozilo koje koristi solid-state bateriju. “Hibridna“ baterija, uključujući Li-ion solid-state ćelije, proizvodit će se u saradnji s IMECAR Elektronikom.

Estrema Fulminea

Dvije različite vrste ćelija bit će smještene u različitim dijelovima karoserije od karbona. Manja će sadržavati ultrakondenzatore i bit će postavljena iza prednje osovine, dok će veći čvrsti baterijski paket koristiti ćelijsku tehnologiju i bit će postavljen iza kokpita zbog optimalne raspodjele težine.

Ukupna težina “hibridnog” paketa baterija bit će oko 300 kg, a trebala bi postići neviđenu gustinu energije od 500 Wh/kg. Kombinovani kapacitet baterije postavljen je na 100 kWh. Kada se uključi u DC brzi punjač, ​​Fulmineina baterija moći će se napuniti od 10 do 80 posto za manje od 15 minuta.

Estrema Fulminea

Fulmineinih 2.040 KS bit dovoljno za ubrzanje od 0 do 200 km/h (maksimalna brzina 320 km/h) za manje od 10 sekundi, a ubrzanje do 100 km/h trebalo bi biti oko sekunde. Hibridna baterija i karbonska karoserija osigurat će malu serijskog težinu automobila koja će iznositi oko 1.500 kg što je fantastičan rezultat. Prema prvim procjenama, baterija od 100 kWh bit će dovoljna za autonomiju do 520 km u WLTP ciklusu.

Automobili Estrema planira napraviti 61 primjerak električnog hiper automobila Fulminea, a na tržište bi trebao stići u trećem kvartalu 2023. godine. Fulminea će se tako približiti Rimac Automobili C_Two hypercar modelu koji sa svojim performansama i dalje stoji neprikosnoveno na vrhu.

Što se tiče cijene Fulminea modela, ona će iznositi oko 2 miliona eura.

Estrema Fulminea

Kategorije: Noviteti