Mercedes-Benz Zetros mobile home

Zetros – Reisemobil – Caravan-Salon 2014

Mercedes-Benz Zetros mobile home

Zetros je kamion poznat po robusnosti i izuzetnim off-road svojstvima, te po svojim velikim mogućnostima spada u sam vrh ove zahtjevne klase u kojoj tek rijetki mogu opstati i postići globalan uspjeh. Ovaj put Mercedes-Benz se obraća posebnoj klijenteli, pa su na platformu nezaustavljivog Zetrosa postavili luksuzni apartman, te stvorili nesvakidašnji kamper. Tijelo kućice napravljen je od karbonskih vlakana, kako bi bilo što čvršće i lakše. Tanke stijenke debljine 100 mm, osiguravaju maksimalan unutrašnji prostor, te dobru izolaciju.

Unutrašnjost je luksuzno opremljena, a za uređenje su korišteni prirodni kamen i puno drvo, od kojega je napravljen namještaj. Stambena površina je izuzetno dobro iskorištena, a ekskluzivitet predstavlja staklena tuš kabina. Zahvaljući čvrstoći i dobroj izolaciji te dobro riješenom sistemu grijanja i klimatizacije, ovaj ‘apartman’ sposoban je pružiti ugodan boravak i pod teškim sniježnim pokrivačem.

Zetros – Reisemobil – Caravan-Salon 2014

Kabinu je izradila firma Hartmann Spezialkarosserien iz Alsfelda, koja je duga 5,6, a široka 2,4 metra. Na lijevoj strani je električno pokretani slide-out sa pneumatskim zaptivačima, čijim se otvaranjem dnevni boravak produžuje na 2,5 metra.

Budući da je nosivost platforme izuzetna i da je maksimalna dopuštena masa 18 tona, konstruktori se nisu ustručavali, pa su ugradili dodatne rezervoare sa 300 litara pitke vode i 600 litara dizel goriva, čime se značajno povećava autonomija. Također, u stražnji dio ugrađena je hidaulička dizalica koja po potrebi može poslužiti i kao nosač za dodatni motocikl.

Zetros – Reisemobil – Caravan-Salon 2014

Za pogon ovog kampera predviđen je redni 6-cilindaski agregat, radne zapremine 7,2-litra sa 326 KS i BlueTEC tehnologijom, te 6-stepeni automatski mjenjač, tri diferencijala i veliki točkovi sa off-road gumama dimenzija 16.00 R 20.

Svi zainteresirani će ovo vozilo moći vidjeti sa sajmu IAA u Hannoveru.

Zetros – Reisemobil – Caravan-Salon 2014

Kategorije: Tuning