Koreja: Komentar utrke

Koreja: Komentar utrke

U Koreji ništa novo!

Vikend sa prvim slobodnim treninzima obećavao je da ćemo imati nešto novo, a nakon kvalifikacija imali smo još više razloga za to. Po prvi put ove sezone Lewis Hamilton u svom Mclarenu zaposjeo je pole, a timskom kolegi Jensonu Button zamalo je umaklo drugo mjesto. Tokom slobodnih treninga Mclaren je djelovao vrlo snažno i ubjedljivo, što su mnogi priželjkivali nakon ovosezonskog Red Bull ubijanja svega što se moglo nazvati “konkurencija”. Start trke je bio kao nikad do sad! Oba Red Bulla su krenula odlično, a Lewis je jedva zadržao poziciju do prve krivine, ali Sebastian ga je pretekao par zavoja poslije tako da Lewis nije izdržao ni jednog jedinog kruga na prvom mjestu. Button je takođe pao u poretku, a dobar start Alonsa i Masse obezbjedio je bolje pozicije od onih starnih, pete i šeste. Kao i čitave sezone Sebastian počinje svoju “igru” a Lewis ga pokušava u tome pratiti, ali iz kruga u krug, razlika je rasla. Do kraja utrke nije se puno toga mjenjalo na prvih 6 pozicija, osim što se Button uspio “dovući” do četvrtog mjesta. Najzanimljivi dio utrke je nakon posljednih odlazaka u boks Hamiltona i Webbera. Dvojac par krugova prije odlaska u boks započinju direktnu borbu za drugo mjesto. Tih dvadesetak krugova bilo je čisto uživanje za sve gledaoce, gdje su pokazali svoja vozačka umjeća, posebno Hamilton, ali i snagu automobila. Ono što je vrlo važno istaći, u ovoj borbi nije bilo prljavih poteza, posebno kada je u pitanju Mark Webber, jer je poznat po tome, niti nekih ne promišljenosti od Hamiltona, što ga je obilježilo u drugom dijelu sezone! Borba je bila žargonski rečeno “na nož”. Na kraju Hamilton je uspio sačuvati drugu poziciju, dok Webberova treća i Vettelova prva pozicija, donijela je dodanu radost ekipi Red Bulla, jer su zvanično postali prvaci u konstruktorskom poretku.

Utrka u Koreji bila bi dosadna da nije bilo Lewisa i Marka u posljednjih dvadesetak krugova, ali na ovoj utrci mogli smo definitivno vidjeti neke stvari; Lewis Hamilton se “vratio”, Mercedes GP ima veliki pad forme i Red Bullovo “skriveno oružje”!

Lewis Hamilton nako serije loših rezultata i medijskog linča uspio je da se vrati na pravi kolosjek. Današnja borba sa super brzim Red Bullom Marka Webbera pokazala je ono što se odavno zna, da je veliki talenat, ali danas je pokazao i da se zna vratiti kada je najteže što mogu samo veliki vozači. Lewis se vratio u velikom stilu! Ono što su svi primjetili, i što će mu sigurno pomoći, jeste njegova smirenost, bez velike euforije! Ovim potezom Hamilton će skinuti sa sebe medijsku hajku koja ga duže vrijeme progoni, a svojom vožnjom će mnogima zapušiti usta. Zasigurno jedan od najglasnijih je bio upravo Jenson Button, koji ruku na srce i nije baš taj koji može toliko galamiti. Bilo je tu raznih izjava, a sigurno da je ohrabren novim ugovorom koji je potpisao sa Mclarenom. Današnja utrka pokazala je sve razlike između njega i Lewisa! Button je imao isto direktni okršaj sa Webberom tokom korejske utrke, ali je taj okršaj “glat” izgubio i nestao u Markovoj prašini. Tek se uspio prišunjati zahvaljujući borbi Marka i Lewisa. Sedam krugova prije kreja imao je realnu šansu da napadne Marka, al ti mu nije ni na um palo! Nakon današnje utrke sigurno bi bilo pametno da Jenson malo “stane na loptu” u davanju slatkorječivih izjava, a Lewis nastavi s ovakvim vožnjama.

Mercedes GP danas je demonstrirao svu svoju nemoć! Tim koji liči na Ferrari do prije dolaska Brawna, Todta, Schumachera. Za razliku od Ferraria, oni sada imaju baš sve što bi trebali imati timovi koji pretenduju na postolje i pobjede. Scumachera je izbacio pomalo panični Petrov, jer se istom Petrovu počinje klimati staus u timu dolaskom mladog Senne, dok je Rosberg doživio pravu blamažu u samoj završnici utrke kada ga je Alguersuari u “slabijem” Toro Rosso-Ferrari pretekao. Znamo da se Mercedes GP odlučio na razvoj novog bolida, ali ovakvu blamažu ne smiju dopuštati sebi, posebno ako uzmemo u obzir da svaki osvojeni bod donosi i određenu sumu novca.

Red Bull, najmisterijozni bolid u zadnjih pet godina! Nakon ovog vikenda jasno je da ima “nešto” s čim su uništili konkurenciju. Tokom cijelog vikenda bili su pri vrhu ali ne i na čelu. U toku utrke jednostavno polete i niko ih nije u stanju stići osim ako nemaju tehnički problem sa “tajnim” oružjem koje kad prestane raditi postanu “prosječni” Nekoliko puta se to desilo da “oružje” ne radi, pa su ih Mclareni s lahkoćom stizali ali ne i uvijek preticali. Sjetimo se samo velike nagrase Singaporea, kada je Vettel u 3 zavoja nakon Safty Cara napravio nevjerovatnih 8 sekundi prednosti! Tako nešto slično bilo je i danas! Vettel je sa lahkoćom pretekao Hamiltona i napravio nedostižnu prednost. Samo vozačko umjeće Hamiltona zaslužno je što je Webber završio kao treći. Ono što je definitivno jeste da Red Bullov bolid ima sigurno “nešto” što drugi nemaju, što ga “katapultira” u drugu auto orbitu. O čemu se radi, pitanje na koje ćemo dugo čekati, a možda nikad nećemo saznati, jer takve informacije teško dolaze u javnost.

Kategorije: Formula 1