Predstavljen novi tehniči pravilnik za F1 pogonske jedinice od 2021. godine

Predstavljen novi tehniči pravilnik za F1 pogonske jedinice od 2021. godine

FIA je objavila novi tehnički pravilnik za pogonske jedinice koji će biti u primjeni od sezone 2021. Novi tehnički pravilnik za pogonske jedinice trebao bi smanjiti troškove, povećati atraktivnost Formule 1 i privući nove proizvođače.

FIA je zajedno sa čelnicima Formule 1 u Parizu došla do rješenja za pogonske jedinice od 2021. godine. Aktuelne pogonske jedinice u bolidima će se koristiti do 2020. godine kada će nastupiti novi tehnički pravilnik.

Prema novim pravilima pogonsku jedinicu od 2021. činit će:

  • 1.6 litreni V6 hibridni turbo motori
  • povećava se radni opseg za 3.000 okretaja u minuti radi poboljšanja zvuka
  • preskriptivni parametri unutrašnjeg dizajna koji ograničavaju troškove razvoja i onemogućavaju ekstremne dizajne i uslove rada
  • uklanjanja se MGU-H sistem
  • ubaciuje se snažniji MGU-K sa naglaskom na njegov samostalni raspored kojeg će u utrci obavljati vozači zajedno sa mogućnošću uštede energije tokom nekoliko krugova kako bi se vozaču omogućio taktički element u utrkivanju
  • turbo punjač sa ograničenjima u dimenzijama i ograničenjima težine
  • standardna baterija i kontrolna elektronika
  • tačno propisane vanjske dimenzije pogonske jedinice kako bi se dobila tzv. ‘plug-and-play’ mogućnost zamjene motora/šasije/prijenosnog sistema
  • namjera je istražiti pooštrene propise o gorivu i ograničiti broj korištenih goriva

U pisanju novog tehničkog pravilnika veliku ulogu je imao Ross Brawn. “Prijedlog koji je predstavljen rezultat je serije sastanaka održanih tokom 2017. s trenutnim timovima u Formuli 1 i proizvođačima koji su pokazali interes za ovaj sport. Također smo pažljivo slušali šta navijači misle o aktualnim pogonskim jedinicama i šta bi htjeli vidjeti u budućnosti, s ciljem definisanja novih pravila koja će omogućiti jednostavnije, jeftinije i glasnije motore koji bi privukli nove proizvođače u Formulu 1 kako bi dobili izjednačeniji grid.”

“Nova Formula 1 ima cilj biti vodeće sportsko takmičenje povezano sa umjetnošću tehnologije. Cilj je privući, donijeti uzbuđenje i uživanje svim dobnim grupama ljubitelja ovog sporta, ali učiniti to na održiv način. Vjerujemo da će nove pogonske jedinice to učiniti.”

Sada će započeti niz sastanaka sa svim zainteresiranim stranama kako bi razgovarali i razvili prijedlog u duhu najšire moguće suradnje.

Kategorije: Formula 1