Dakar rally 2013: Etapa 3.

Dakar rally 2013: Etapa 3.

Dakar 2013 - Al-Attiyah

Treća etapa Dakar rellya 2013. vožena je od Pisca do Nazca u dužini od 343 km, a specijal 243 km. Danas su se vozači borili sa pjeskom i vremenom. Iskustvo, izdržljivost i pripremljenost za Dakar polahko dolaze do izražaja. Treća etapa donijela je i neke nove etapne pobjednike na ovogodišnjem izdanju rallya.


Motori

U konkurenciji motociklista današnju etapu dobio je čileanac Francisco Lopez na KTM-u. On je treću etapu izvezao u vremenu 2 sata 37 minuta i 54 sekunde. Drugo mjesto zauzeto je Paul Goncalves na Husqvarni koji je za vodećim kasnio svega 01:08 minuta. Branioc titule Cril Despres zauzeo je treću poziciju sa zaostatkom od 04:08 minuta za vodećim. Nakon treće etape Despres je u vodstvu sa 02:51 minute prednosti ispred čileanca Lopeza.


Automobili

Iako je Carlos Sainz ovogodišnji Dakar otvorio sa pobjedom, druge dvije etape ima znatnih poteškoća. U drugoj etapi imao je probleme sa navigacijom, a danas na trećoj etapi dosta je griješio na vrlo zahtjevnoj podlozi. Čini se kako ima vrlo konkurentan automobil, s kojim bi mogao doći i do novog naslova, ali zahvaljujući njegovim greškama i električnim problemima na automobilu, Stephane Peterhansel ponovo je preuzeo prvo mjesto u generalnom plasmanu automobila.

Ipak, današnja etapa pripala je Sainzovom timskom kolegi Naseru Ali-Attiyahu, koji je treću etapu odvezao za 2 sata 30 minuta i 14 sekundi. Al-Attiyah u generalnom plasmanu za vodećim zaostaje 06:33 minute. Prvi dobar rezultat upisao je Robby Gordon sa svojim Hummerom. On je danas završio kao drugi sa zaostatkom od 01:18 minute.


Kamioni

De Rooy sa Ivecom nastavlja dominaciju u konkurenciji kamiona. Pobjedio je i treću etapu, za pobjedu bilo mu je potrebno 2 sata 55 minuta i 58 sekundi. Konačno dobar rezultat ekipu Kamaza! Nikolaev sa Kamazom zaostao je za vodećim 01:24 minute, kao treći završio je Buasion sa 02:31 minute zaostatka. De Rooyov glavni konkurent Loprais završio je kao četvrti sa zaostatkom 04:43 minute. U generalnom plasmanu vodeći je ostao De Rooy, drugi Loprais sa zaostatkom 06:59 minuta, treći Buasuin sa 13:26 minuta zaostatka i četvrti Nikolaev sa Kamazom koji zaostaje veće 21:44 minute.

Četvrta etapa vozi se od Nazaca do Arequipa u dužini od 718 km, specijal 289 km.

Dakar rally 2013: Etapa 3.

 

Kategorije: Rally Dakar