Volkswagen Golf 7 stigao na BH tržište

Volkswagen Golf 7 stigao na BH tržište

Golf sedme generacije zvanično je stigao na tržište Bosne i Hercegovine. Prezentacija za novinare iz Bosne i Hercegovine upriličena je u sarajevskom Multipleks Cinema Cityu gdje su se prisutni mogli upoznati za novostima koje donosi novi Volkswagen Golf.

Na prezentaciji novog Golfa predstavljene su neke od glavnih tehničkih karakteristika koje donosi ovaj automobil. Prema riječima zvaničnika iz Volkswagena Golf sedme generacije tehnički je najinovativniji automobili u svojoj klasi. U njemu su od sada dostupni najnovi sigurnosni sistemi, koji su do sada bili dostupni samo u većim automobilskim klasama, a razina komfora takođe je podignuta.

Da novi Golf obiluje tehničkim novitetima u prilog govore i novi motori koji će pokretati ovaj automobil, a inžinjeri iz Volkswagena posebnu pažnju su posvetitli smanjenju potrošnje i emisije štetnih plinova. Tako je Potrošnja goriva smanjena i do 23%, a razlozi za takav uspijeh su primjene novih tehnologija kao što je ACT (aktivni menadžment cilindara) te Start / stop sistem. ACT sisitemom opremljen je novi 1,4-litreni TSI motor koji je takođe prerađen i poboljšan. Jedna od novosti je što 1,2-litreni i 1,4-litreni TSI motori sada imaju zupčasti remen umjesto lanca koji se neće mjenjati do kraja radnog vijeka automobila. Potrebno je samo izvršiti vizuelnu inspekciju na 240.000 kilometara.

Kada je u pitanju ACT sistem, on je aktivan između 1400-4000 obrtaja pri blagom ili srednjem opterećenju. Do brzine cca. 135 km/h. Zahvaljujući ovom sistemu motor isporučuje dovoljno snage za pokretanje automobila, ali uz maksimalnu uštedu na gorivu te uz minimalnu emisiju CO2.

Posebna pažnja inžinjera data je segmentu sigurnosti putnika, pa tako novi Golf serijski je opremljen „Multicollision brake“ i ESC (ESP) sistemom, a važno je napomenuti da ESC sistem nije moguće deaktivirati. Takođe tu je sistem detekcije umora, opcionalno infracrveno grijanje prednje prednjeg vjetrobranskog stakla, elektronska parkirna kočnica sa AutoHold itd.

Volkswagen je posebnu pažnju posvetio kvalitetu materijala i završnoj obradi, a u tom segmentu uvijek su u samom vrhu pa nema sumnje da će Golf sedam postaviti nove standarde za kvalitet i preciznost.

Mnogi će reći da se dizajnerski Golf nije mnogo promjenio, ali ako bolje pogledamo ovaj automobil nosi jako veliki broj novih dijelova. Golf prati aktuelnu dizajnersku filozofiju iz Volkswagena, pa su najviše zastupljene vitke i oštre linije. Dizajn novog Golfa sigurno da će privući pažnju mlađih vozača koji preferijaju dinamične automobile.

Paketi opreme ostali su tradicijonalnim nazivima Trendline, Comfortline i Highline koji su dodatno obogaćeni u odnosu na Golfa šeste generacije. Ono što je interesantno za BH kupce jeste specifičnosti serijske opreme za naše tržište. Tako će svi Golfovi 7 za BH tržište biti opremljeni:

  • 4 vrata sa el. podizačima svih stakala
  • Dvozonski automatski klima uređaj
  • Svjetla za maglu
  • Srednji naslon za ruke
  • Kožni volan 3-kraka
  • Svi plastični elementi u boji vozila
  • Audio uređaj sa touch screen tehnologijom
  • Tempomat sa limitatorom brzine za Comfortline i Highline
  • Multifunkcionalni volan za Highline

Golf 7 bit će dostupan u sedam različitih boja, a kupcima će biti dostupni točkovi u dimenzijama od 15’ do 19’ inča potpuno novog dizajna.

Cijene novog Golfa možete polgedati OVDJE, prodaja starta 1.decembra 2012.

Kategorije: Automobili