DAF proširuje ponudu kamiona sa Euro 6 motorima

Daf XF Euro 6 - 01

DAF proširuje ponudu kamiona sa Euro 6 motorima

U skladu sa ustaljenom praksom, DAF je nakon predstavljanja tegljača sa Euro 6 motorima, predstavio i kompletnu gamu višeosovinskih kamiona za različite namjene.

Naime, serijsa prpoizvodnja tegljača XF započela još u aprilu, CF u junu, u pogonima u Eindhovenu, a sada DAF nudi kompletiranu paletu tegljača i rigidnih kamiona sa konfiguracijama 6×2, 6×4 i 8×4, različitim međuosovinskim rastojanjima i te različitim izvedbama ovjesa, kako bi zadovoljio potrebe zahtjevnih korisnika.

workhouse

Ponuda je zaista bogata jer obuhvata podizne, prateće, uravljive ili fiksne osovine, dok revidirani sistem zračnog ovjesa omogućuje podešavanje visine od 280 mm na prednjoj, odnosno 285 mm na stražnjoj osovini, kako bi pružio još veće mogućnosti visinskog podešavanja i olakšao manipulaciju izmjenjivim sanducima. Također, tu su i znaimljive konfiguracije troosovinskih tegljača sa upravljivom drugom ili trećom osovinom, čime je uz povećanu nosivosti poboljšana manevarbilnost.

workhouse

Uz sve to, tu su i kamionske šasije prilagođene primjeni u građevinarstvu i šumarstvu, a na raspolaganju su i šasije sa tandem pogonskim mostom, te jednostrukom ili dvostrukom redukcijom prijenosnog odnosa.

Daf XF Euro 6 - 05

Pokretačku snagu ovih kamiona čine novi Euro 6 motori: PACCAR MX-13, radne zapremine 12,9 l, koji dolazi sa snagama od 412 do 510 KS i 10,8-litarski PACCAR MX-11 sa rasponom od 286 do 435 KS. Potrebno je napomenuti da su novi motori u prosjeku ekonomičniji za 3% od svojih prethodnika, te da je novi MX-13 lakši čak za 180 kg.

workhouse

Prilikom nabavke, korisnici imaju opciju naručivanja automatiziranog AS Tronic mjenjača sa posebno razvijenim strategijama izmjene stepeni prijenosa za ‘regularnu’ upotrebu, vožnju na duge ture, transport tečnog tereta, te vožnju u teškim ili off-road uslovima.

Daf XF Euro 6 - 07

Kategorije: Komercijalna vozila