Najavljen Volkswagen Golf GTI Clubsport sa 296 KS

Najavljen Volkswagen Golf GTI Clubsport sa 296 KS

Tržište hot hatch modela nastavlja sa rastom prodaje pa u s tim u skladu Volkswagen je najavio da će lanisarti snažniju verziju Golfa 8 u GTI izvedbi sa oznakom Clubsport.

Kao i standardni GTI, GTI Clubsport imat će 2.0-litreni TSI motor, ali za razliku od standardnog modela koji ima 242 KS i 370 Nm okretnog momenta, Clubsport bit će znatno jači. Golf 8 GTI Clubsport imat će 296 KS i 400 Nm okretnog momenta.

Dodatna snaga dobila se većim hladnjakom nabijenog zraka, ugradnjom novog Continental turbopunjača i remapiranjem ECU-a.

S motorom je uparen sedmostepeni automatski DSG mjenjač s dvostrukom spojkom koji pokreće prednje točkove. Iz Volkswagena navode da će novi model od 0 do 100 km/h stizati za manje od 6,0 ​​sekundi i postizati najveću brzinu od 250 km/h.

VW Golf GTI Clubsport dolazi u kompletu s VAQ elektromehaničkim zaključavanjem prednjeg diferencijala koji zamjenjuje elektronički XDS sistem koji je standard kod modela GTI. Ovaj novi diferencijal može se prilagoditi ovisno o načinima vožnje.

Nadograđen je i kočioni sistem pa se naprijed nalaze dvoklipne čeljusti. ABS i sistem kontrole stabilnosti također su fino podešeni kako bi se povećali pragovi proklizavanja i poboljšale performanse kočenja i stabilnost.

Novi vizuelni identitet

Golf GTI Clubsport dobio je i prepoznatljiv prednji odbojnik s novim razdjelnikom zraka, 19 inčne točkove i dvodijelni zadnji spojler koji poboljšava ležanje zadnjeg dijela automobila.

Ovaj Hot hatch također ima i crnu grafiku na bočnim dijelovima vrata, dok su promjene u unutrašnjosti ograničene na nove presvlake na sjedištima.

Pojedinosti o cijenama i dostupnosti bit će naknadno objavljene.

Kategorije: Noviteti