Noviteti za V40

Volvo V40: Manje CO2 i pogon na sve točkove

Volvo V40 jos konkurentniji

Veća dostupnost pogona na sve točkove u izvedbi Cross Country i dodatno smanjenje emisije CO2, glavne su novosti u ponudi Volva V40. Kupci ovog uspješnog modela imaju mogućnost odabira Sensus Connected Touch sistema sa unikatnim on-line mogućnostima, uključujući i Spotify audio sistem sa glasovnom aktivacijom.

Od maja 2013. godine će dvije verzije Volva V40 Cross Country – T5 (254 KS) i T4 (180 KS), imati opciju pogona na sve točkove, čime će se unaprijediti njihove sposobnosti na različitim podlogama i u različitim vremenskim uslovima. S druge strane, V40 D2 verzija sa 115 KS, opremljena manuelnim mjenjačem, sada ima emisiju CO2 smanjenu na samo 88 g/km, što odgovara potrošnji od tek 3,4 litre na 100 km, dok V40 Cross Country sa istim motorom u prosjeku troši tek 3,8 litre na 100 km i emitira 99 g/km CO2.

„Konstantnim smanjenjem emisije ugljen dioksida, mi demonstriramo našu vodeću poziciju kada je u pitanju efikasnost vožnje“ – kaže Doug Speck, stariji potpredsjednik odjela za marketing, prodaju i brigu o korisnicima pri Volvo Car grupaciji.

V40 D2 model sada može biti opcijski opremljen automatskim mjenjačem, a u tom slučaju prosječno troši 3,9 litara na 100 km i emitira 102 g/km CO2, odnosno 4,1 litru na 100 km uz emisiju CO2 od 108 g/km u slučaju Cross Country izvedbe.


Novi T2 benzinac sa 120 KS

Volvo je motornoj ponudi dodao novi 1.6 litarski četverocilindarski T2 benzinac opremljen direktnim ubrizgavanjem goriva, koji razvija 120 KS i 240 Nm obrtnog momenta, a u prosjeku troši 5,3 litre na 100 km i emitira 124 g/km ugljen dioksida.


Sensus Connected Touch – novi nivo povezanosti

Potpuno novi Sensus Connected Touch sistem omogućava Internet konekciju i 7-inčni ekran osjetljiv na dodir pretvara u napredni kontrolni sistem, kojim se može upravljati i sa rukavicama na rukama. To je svjetski novitet, posebno iskoristiv zimi. Konekcija se ostvaruje preko 3G/4G hardverskog ključa ili putem vozačevog mobilnog telefona.

Korisnik ima pristup kompletnim Internet funkcijama (osim prilikom vožnje), pretraživanju interneta i preslušavanju muzičkih sadržaja (Spotify i Deezer), Internet radija (TuneIn i Orange Live Radio), on-line (Google) mapama, Embedded Connected 3D navigaciji sa online informacijama o saobraćaju, opasnim zonama, lokatorom parkinga, lokatorom Volvo servisa, informacijama o vremenskoj prognozi i slično, a moguće je i dijeljenje WiFi mreže sa putnicima.

„Glasovno aktiviran Spotify audio sistem je novi unikatni dodatak. Moguće je pronaći određenu pjesmu izgovaranjem njenog naziva. Ovaj sistem funkcioniše sa svim audio resursima spojenim na Sensus Connected Touch sistem” objašnjava Doug Speck.

Kategorije: Vijesti