Sauber odustao od saradnje sa Hondom!

Formula 1

Sauber odustao od saradnje sa Hondom!

Prije nekoliko mjeseci Sauber i Honda završili su pregovore po kojem su Japanci trebali isporučiti pogonsku jedinicu malom švicarskom timu. Kada se činilo sve da je završeno iz Saubera su objavili da odustaju od ovog dogovora.

Tim Saubera odustao je od korištenja Hondinih motora za sljedeću sezonu iz “strateških razloga” te će novog dobavljača motora za drugu godinu objaviti uskoro. U aprilu je tim Saubera objavio kako je potpisao ugovor sa Hondom o isporuci motora za narednu sezonu te bi time postao drugi poslije McLarena koji ima Hondine motore.

Nakon što je početkom mjeseca bivša šefica tima Monisha Kaltenborn otišla iz Saubera, otvorile su se špekulacije o razlazu Honde i Saubera. Nedavno je i Marcus Ericsson izjavio da je prioritet novog šefa tima Frédérica Vasseura potvrditi dobavljača motora za sljedeću sezonu.

“Jako nam je žao što u ovom trenutku moramo prekinuti saradnju sa Hondom. Ova odluka je donijeta iz strateških razloga te u cilju bolje budućnosti Sauber F1 tima. Željeli bi se zahvaliti Hondi na saradnji te im želimo svu sreću u Formuli 1.” rekao je Vasseur.

Ako sagledamo trenutnu situaciju Saubera, ni po performansama ni po finansijama nisu tamo gdje bi željeli biti. Teško da će Honda napraviti značajan pomak u performansama pa je jasno zašto Sauber ne želi ući u avanturu u koju je ušao McLaren. Prelaskom na Hondine motore Sauber bi možda izgubio i onaj mali broj sponzora.

Realna opcija za Sauber su Renaultovi motori, posebno kad u obzir uzmemo da ove godine imaju solidan motor, a da skoriju budućnost žele da osvoje i šampionsku titulu sa svojim fabričkim timom.

Kategorije: Formula 1