Prvi električni Porsche stiže već naredne godine!

Porsche ulaže 6 milijardi eura u elektromobilnost – Prvi model već naredne godine!

Porsche je na sajmu automobila u Frankfurtu 2015. godine predstavio koncept sportskog električnog pod imenom Mission E. Iako je bio najavljen kao automobil za dalju budućnost, razvoj ovog koncepta krenut će ubrzano jer će upravo u tim danima izbiti najveća afera u automobilskoj industriji koja će ekspresno pokrenuti razvoj električnih automobila.

Porsche koji se nalazi u Volkswagen grupaciji izdvojit će blizu 530 miliona eura u razvoj Mission E koncepta. To nije konačna suma, već samo početak investicija u elektromobilnost. Ubrzani razvoj Mission E koncepta trebao bi rezultirati naredne godine kada bi trebala biti predstavljena proizvodna verzija.

Koliko je Porsche ozbiljno pristupio razvoju električnih i hibridnih modela najbolje pokazuje odluka menadžmenta da ukupna investicija u ovaj projekat dostigne brojku od šest milijardi eura.

Razvoj novih hibridnih verzija koje će biti bazirane na postojećoj ponudi Porsche modela bit će izdvojeno blizu milijardu eura, a dodatnih 700 miliona eura poslužit će za razvoj novih tehnologija za punjenje hibridnih i električnih modela.

Prema preliminarnim planovima, godišnja produkcija modela Mission E trebalo bi iznositi oko 20.000 primjeraka. Produkcijsko hibridno izdanje najpoznatijeg modela 911 trebalo bi biti spremno do 2023. godine, a prvi 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi da se pojavi u narednih desetak godina.

Porsche Mission E raspolagat će sa 600 KS što će biti dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 3,5 sekunde. Sa jednim punjenjem automobil će moći prijeći 500 kilometara, a za 400 kilometara autonomije bit će potrebno 15 minuta punjenja.

Uvođenjem proizvodnje električnih i hibridnih modela značit će otvaranje i 1200 novih radnih mjesta.

Kategorije: Vijesti