Audi priprema nove Q modele

Audi priprema nove Q modele

Novi Audi Q4 smao je jedan od Audi SUV modela koji bi se trebali naći na rastućem tržištu SUV automobila. Audi planira lansirati tri sportske izvedbe 4×4 automobila u sljedećih pet godina.

Njihova strategija je da se udvostruči broj Audi SUV i crossover modela. Danas na tržištu Audi nudi tri modela sa Q oznakom, Q3, Q5 i Q7, a njima će se do 2017. godine pridružiti modeli Q2, Q4 i Q6. Činjenica da je potražnja za SUV i crossover modelima u stalnom usponu i da će tako biti u narednih nekoliko godina, navela je Audi na uvođenje dodatnih modela sa Q oznakom.

Audi Q2

Model Audi Q2 trebao bi biti konkurencija modelu Mini Countryman. To će biti najmanji model sa Q oznakom, platformu bi trebao dijeliti sa modelom A1. Takođe, motori dostupni u modelu A1 trebali bi pokretati Q2. Model Q2 trebao bi biti jedinstven po svom dizajnu, ali po svojoj visini, koja bi trebala biti prilagođena off-road i cestovnoj vožnji.

Audi Q4

Ovaj model bi se trebao naći na MLB platformi koju trenutno koristi model Q5, a prema najavama radit će se o dvovratnom modelu. Njegovo pojavljivanje trebalo bi biti početkom 2017. godine, a motorna ponuda trebala bi biti od TFSI benzinca sa 220 KS do V6 benzinca sa 300 KS. Kad je riječ o dizelima spominju se motori od 250 do 300 KS, s tim da verzija od 300 KS trebala biti hibridna.

Audi Q6

Krunu novih Audi Q modela trebao bi činiti sportski SUV model pod oznakom Q6. Audi Q6 trebao bi direktno konkurisati ljutom protivniku BMW X6 koji do sad nema prave konkurencije. Q6 trebao bi korijene vući iz većeg modela Q7, ali sigurno da ga nećemo vidjeti prije 2017. godine.

Kategorije: Noviteti